Loading Events

« All Events

Food Waste Festival 2024

September 25

Wat staat op de planning?

 

  • Deuren open vanaf 14u00
  • Keynotes 14u30 – 15u30

Een krachtige oproep tot samenwerking
Thibault Geerardyn, Directeur Rikolto België

Samenwerken is meer dan ooit essentieel om duurzaam ondernemen te bevorderen en een veerkrachtig voedselsysteem te creëren. De nieuwe samenwerking tussen Rikolto en FoodWIN benadrukt het belang van een gezamenlijke aanpak. Samen werken we aan een duurzame toekomst en bestrijden we voedselverspilling.

 

Effectief samenwerken om voedselverspilling tegen te gaan
Philippe Schuler, Duurzaamheidsconsultant Quest

Philippe Schuler, voormalig Global Impact Manager van Too Good To Go en expert op het gebied van voedselverlies en -verspilling, deelt zijn uitgebreide kennis en ervaring. Hij bespreekt de complexiteiten van voedselverspilling en biedt hoop voor een duurzamere toekomst door middel van samenwerking. Philippe benadrukt het belang van gezamenlijke inspanningen en inspireert met concrete voorbeelden van succesvolle initiatieven wereldwijd.

 

JANINE en Marriott Bonvoy Hotels: Een duurzaam initiatief
Bertrand Delubac, oprichter JANINE

JANINE is een circulaire bakkerij-brouwerij. Samen met Marriott Bonvoy Hotels in België lanceerde JANINE een nieuw duurzaam initiatief: een bier gebrouwen van het overtollige brood van Marriott. Sinds de oprichting in Brussel in 2021 heeft JANINE meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Greenlab-prijs in 2020 en de Food Waste Awards in 2022.

Claire Maréchal en Carole Willems van Artevelde Hogeschool & Sofie Verhoevan van Stad Gent: Technologie in de strijd tegen voedselverspilling

De toekomst in de strijd tegen voedselverspilling: een boeiende casestudy.

 

  • Workshops 15u30 – 16u45

Naar minder voedselverspilling met de supermarkt
Maarten Corten (Rikolto)

Hoe bestrijdt de supermarkt voedselverspilling zowel voor als na de verkoop? In deze workshop bespreken we de resultaten van Superlijst Milieu België, die het beleid van supermarkten tegen voedselverlies en -verspilling onderzoekt en de aanbevelingen uit het EIT FOOD SUCCESS project. We ontwikkelen samen een actieplan tegen voedselverspilling in supermarkten, gebaseerd op de ideeën van burgers.

Voedselverlies meten in de keten: samenwerking doorheen de keten
Katrien Verbeke en Axelle Gortz, Let Us & BCZ

In een project onder leiding van de Belgische Zuivelfederatie (BCZ) en in samenwerking met FEVIA, Boerenbond, FoodWIN en Let Us, onderzoeken we voedselverspilling in de zuivelketen. Deze workshop richt zich op de relatie tussen de voedingsindustrie en de detailhandel. We presenteren de resultaten van een enquête onder zuivelproducenten en retailers, en faciliteren een discussie om gevoelige punten en mogelijke verbeteringen te identificeren. Je gaat naar huis met meer inzicht in de mechanismen van voedselverspilling en praktische oplossingen om de voedselverspilling in de hele voedselketen te verminderen.

Van verspilling naar kansen in de horeca
Gerum Dujardin (FoodWIN)

Voedselverspilling is een grote verborgen kostenpost in veel horecazaken. Het aanpakken van voedselverliezen heeft daarom een belangrijke economische impact op de werking van je hotel of restaurant.

Deze interactieve workshop laat zien hoe je van verspilling naar waardering kan gaan: ontdek creatieve manieren om voedsel te hergebruiken en maak kennis met technieken en tools die je meteen kan toepassen in je eigen zaak.

  

Slimme weegschalen: technologie in de strijd tegen voedselverspilling
Claire Maréchal of Carole Willems (Artevelde Hogeschool) & Sofie Verhoeven (Stad Gent)

Technologie speelt een steeds grotere rol in het verminderen van voedselverspilling. In deze workshop leer je hoe Artevelde Hogeschool en Stad Gent AI-gestuurde weegschalen inzetten om voedselverspilling in Gentse horeca in kaart te brengen en aan te pakken. Eerst worden het project, een blik op de eerste resultaten en de toekomstige mogelijkheden uitgelegd. Daarna duiken we samen met de deelnemers in de data van een concrete case: wat lezen we in deze data, wat kunnen we hieruit afleiden en wat zijn vervolgens actiepunten waarop ingezet kan worden.

 

  • Netwerken met (h)eerlijke hapjes en drankjes 16u45 – 18u

 

 

Details

Date:
September 25
Event Category:
Website:
https://foodwin.org/foodwastefest/

Venue

Food waste festival
Simon Bolivarlaan 12
1210 Brussel, Belgique
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.